Top

History

Papionul, in forma sa originala, este, peste vreme, declaratia de independenta a barbatului.

Independenta declarata fata de orice colectie de primavara-vara sau toamna-iarna. Papionul este un element desuet care a disparut din raza vizuala a tuturor, odata cu anii ’50.

Papioane

Papioane

Dar el n-a murit vreodata. L-au ajutat salile de bal, marile gale ale fiecarui Craciun sau Revelion sau dineurile oficiale ale atasatilor si ambasadorilor, fiind piesa de rezistenta pentru white tie (denumire ce incumba tocmai culoarea obligatorie a papionului – alb), respectiv black tie (papion negru, in mod obligatoriu).

Papionul are originea printre mercenarii croati din timpul razboaielor din secolul 17. Intre 1618 si 1648, soldatii croati trimisi sa lupte in diferite regiuni ale Europei in Razboiul de Treizeci de Ani isi legau esarfa in jurul gulerului de la camasa intr-un stil care i-a impresionat placut pe nobilii francezi.

Acestia au preluat accesoriul sub denumirea de “cravat” (“croat”, in franceza), facand furori pe acea vreme. Au inceput sa-l poarte mai ales avocatii, profesorii universitari, arhitectii si politicienii.

In scurt timp, papionul a devenit in Occident un simbol al intelectualismului, real sau simulat, al increderii in sine si al sfidarii canoanelor de orice fel. “Purtarea papionului este un mod de a
arata o agresiva lipsa de preocupare in legatura cu ceea ce cred ceilalti”, scria, in 2008, cotidianul american “New York Times“.

Fostul premier britanic Winston Chruchill, economistul si filosoful german Karl Marx, designerul Karl Lagerfeld si actorul Fred Astaire se numara printre personalitatile care au adoptat papionul in tinuta vestimentara.

Ion Ratiu

Cel care a promovat papionul in spatiul public romanesc dupa 1989 a fost Ion Ratiu si mai tarziu Patapievici. Ambele figuri, deopotriva remarcabile. Elisabeth Ratiu, sotia sa, crede ca acest lucru s-a intamplat in anii ‘60, in perioada primei mari campanii de prelegeri a acestuia in Statele Unite – campanie in cadrul careia a incercat pentru prima oara sa-i previna pe americani cu privire la amenintarea reprezentata de miscarea comunista.

“Papionul lui Ion”, spune Elisabeth, “era modul sau de a se distinge in fata audientei sale. Oriunde se afla, lui Ion ii placea sa iasa in evidenta”. Fiul cel mare al lui Ion Ratiu confirma cele spuse de Elisabeth. Pe la mijlocul anilor ‘60, cand a intrat la Universitatea Cambridge, Ion i-a daruit intreaga sa
colectie de papioane.

“Pe scena politica romaneasca, papionul va mai fi inca pentru multi ani, asociat cu Ion Ratiu, alaturi de claritatea sa in gandire, abordarea sa deschisa, manierele impecabile si eleganta vestimentara”, spune Andrei Ratiu, fiul cel mare al omului politic decedat in anul 2000.

Materialele din care sunt fabricate papioanele sunt variate. In mod traditional, matase. In ultima vreme se fabrica din orice material, bumbac, lana sau din amestecul lor etc.

De felul lor vin in doua forme: cele ce necesita legarea si formarea nodului specific si cele gata facute.
Daca e sa porti o camasa cu guler “randunica” iti recomand cu mare caldura pe cele gata formate, cu prindere la clips reglabil, dat fiind ca nu vei putea intotdeauna sa formezi cel mai frumos si aratos nod pentru papion, fara a lasa la vedere partea sa de dedesubt, care se va intrezari, nu foarte placut, pentru privitor.

Este de admirat ca, inca la Marina Regala Britanica faptul ca la tinutele de gala ale ofiterilor este cuprins si papionul, ca element obligatoriu. Papionul ramane intre accesoriile din linia superioara a elegantei masculine. E asimilat cu tot ce inseamna exclusivitate, notorietate, aristocratie, diplomatie. Nu degeaba a fost inserat in logo-ul unor celebre companii Budweiser, Playboy sau Chevrolet.